Har du fått stöd av staten?

Har du fått stöd av staten?

Korttidspermittering, eller korttidsarbete som det heter, innebär att den anställde permitteras (blir arbetsbefriad med lön) 20, 40, 60 eller 80 procent av sin ordinarie arbetstid..

Den anställde får lite mindre i lön för den tid som hen inte arbetar. Arbetsgivaren betalar lite mindre i lön för den tiden den anställde inte arbetar. Staten betalar stöd för en stor del av lönen för den tid som den anställde inte arbetar. Anställda kan i huvudsak göra vad de vill under den tid de är arbetsbefriade men måste infinna sig på arbetsplatsen om arbetsgivaren beordrar det.

Reglerna började gälla 7 april 2020 och stödet betalas retroaktivt från 16 mars. Det uppväxlade stödet på 80 procent började gälla 1 maj och sökes retroaktivt.

Stödet på 20, 40 och 60 procent ges maximalt i 6 månader plus 3 månader men ansökan görs för högst 4 månader åt gången.  Stödet på 80 procent ges maximalt tre månader, maj, juni och juli 2020. 

Stödet kommer även att gälla för uppsägningstid under perioden den 16 mars till 31 december 2020.

Nuvarande utökade regler om korttidsarbete utökar den ursprungliga lagen och gäller i första hand med anledning av corona – covid 19 under 2020.

.

Förslag om förlängning av korttidspermitteringen

.

Korttidspermittering kan i dag beviljas som längst i nio månader i följd. Regeringen har meddelat att man kommer föreslå att den tidsgränsen tillfälligt tas bort under perioden fram till den 30 juni 2021.  Det betyder att korttidspermitteringar som har beviljats under 2020 kommer kunna förlängas med upp till ytterligare sju månader, eller som längst till 30 juni 2021.